Blogs

21 mei 2019

Zelf doen!

Pippi Langkous woont samen met Witje haar paard en meneer Nilsson het aapje in Villa Kakelbont.

Ze woont daar zonder haar ouders. Haar moeder woont al een tijdje in de hemel en haar vader is een sterke en stoere koning van Taka-Tukaland.

Pippi is daarom op zichzelf aangewezen en moet haar eigen boontjes zien te doppen. Ondanks dat kan ze zich goed redden en is ze heel zelfstandig.

Natuurlijk is het in de werkelijkheid ondenkbaar dat een kind als Pippi alleen woont zonder de bescherming van de ouders.

Wel is het belangrijk dat kinderen leren om zelfredzaam en zelfstandig te worden. Wanneer een kind stapje voor stapje zelfstandiger wordt, groeit het zelfvertrouwen.

Kinderen willen ook graag zelfstandig zijn. Een peuter roept niet voor niks als het net kan praten: “ik doe het zelf!”

Weten dat je dingen op je eigen manier kan en mag doen, dat je de regie hebt over je eigen doen en laten versterkt je gevoel van eigenwaarde.

Ik merk dat het voor veel ouders lastig is om hun kind los te laten en het dingen zelf te laten doen. Ze doen het liever even snel zelf en op hun manier.

Dat begrijp ik wel. Het voelt niet fijn om je kind te zien worstelen tijdens bijvoorbeeld het aankleden. Het duurt vaak lang en zoveel tijd is er niet! Ook een boterham smeren gaat tenslotte sneller als je het zelf even doet.

Het is moeilijk om te zien dat je kind fouten maakt en hier boos en gefrustreerd van wordt. Maar door het maken van fouten leert je kind enorm veel. Bovendien is hij of zij heel trots op zichzelf als iets uiteindelijk helemaal zelf gelukt is!

In het dagelijks leven zijn er veel vaardigheden die je kind zich eigen moet maken om zelfstandig te worden. Tanden poetsen, aankleden en opruimen zijn allemaal dingen die je kind moet leren.

Als ouder heb je hierin een grote voorbeeldfunctie. Kinderen kijken heel goed naar wat jij doet en doen dit na. Wanneer jij bijvoorbeeld netjes met je spullen omgaat en ook opruimt, zal je kind dit heel normaal vinden en het zelf ook gaan doen. Of als jij altijd je jas ophangt als je thuis komt, is dit voor je kind de gewoonste zaak van de wereld en zal het dit voorbeeld meestal vanzelf ook volgen.

Wel is het belangrijk dat je het kind de kans en de ruimte geeft om het ook echt zelf te doen. Probeer te accepteren dat het misschien niet altijd gaat zoals jij het graag zou willen en dat het in het begin niet altijd even snel en goed gaat. Wees vooral geduldig en complimenteer

je kind als het lukt.

Hieronder geef ik een paar voorbeelden om de zelfredzaamheid te bevorderen:

  • Laat je kind op school zijn of haar eigen jas en tas ophangen.
  • Laat het op school zijn of haar eigen spullen opruimen (bijvoorbeeld de drinkbeker).
  • Laat je kind af en toe zelf kleding uitkiezen en laat het bijvoorbeeld de avond ervoor zelf klaarleggen.
  • Leer je kind zichzelf aan te kleden.
  • Leer het zelf een jas aan doen en dicht maken.
  • Laat je kind zelf kiezen wat hij of zij op brood wil en laat het zelf de boterham smeren.
  • Leer je kind dat het zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen spullen en laat het zelf opruimen.

Ik besef heel goed dat dit allemaal makkelijker gezegd is dan gedaan!

Het vergt tijd en geduld en je zult soms op je handen moeten zitten en op je tong moeten bijten

om niet in te grijpen. Er zullen ook dagen zijn dat er echt geen tijd voor is en dat het gewoon even handiger is om het zelf te doen. Dat geeft natuurlijk helemaal niks!

Probeer zoveel mogelijk tijd ervoor te maken. Uiteindelijk is het echt alle moeite, tijd en geduld waard!

Als je je kind de kans geeft zelf te bedenken wat en hoe hij iets wil doen en hoe hij dat aan moet pakken, dan groeit zijn zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Hij leert stapje voor stapje verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen leven.

Met deze tips hoop ik een steentje bij te dragen aan een wereld vol unieke, talentvolle, zelfstandige kinderen die hun dromen waarmaken met PippiPower! 

Diane Lakerveld 

Als je dit artikel leuk vindt en misschien voor anderen interessant, mag je het natuurlijk delen!

Vragen?

06-2475 2346 

Mail

diane@pippipower-kindercoaching.nl

Adres

Bep van Klaverenstraat 8, 

2134CM Hoofddorp

© PippiPower Kindercoaching // KvK 74052314 

Happily designed by Vanja Lakerveld – www.onepointfiftysix.com