8 november 2021

Waarom is buitenspelen belangrijk?

Wist je dat buitenspelen enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen?

Daarom vind ik het best zorgelijk dat uit onderzoek blijkt dat steeds minder kinderen regelmatig buitenspelen.


Ieder kind zou elke dag minimaal één uur lekker buiten moeten spelen.

Fietsen, voetballen, tikkertje, hutten bouwen, klimmen, graven in de zandbak, verstoppertje, stoepkrijten… allemaal activiteiten die kinderen graag doen als ze buiten zijn, waar ze blij van worden en waar ze veel van leren!


Zeven redenen om kinderen veel buiten te laten spelen:


1. Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van de motoriek.

Door te fietsen, voetballen, klimmen, hinkelen, rennen, touwtje springen, ontwikkelt het kind allerlei motorische vaardigheden en leert het hoe zich goed te bewegen. Hierdoor zal het ook minder snel vallen. Als een kind veel buiten speelt, leert het steeds meer en wordt het steeds vaardiger en sterker, waardoor het meer plezier heeft en steeds meer zelfvertrouwen krijgt.


2. Buitenspelen is gezond.

Wanneer een kind veel buiten speelt is het volop in beweging en kan het al zijn energie kwijt. Van lekker actief buiten bezig zijn krijg je trek en daardoor zullen kinderen na het buitenspelen beter eten en zeker ook lekker slapen.

Veel buiten in beweging zijn verlaagt het stressniveau. Hierdoor zullen kinderen meer rust in hun hoofd ervaren waardoor ze zich beter kunnen concentreren.

Van buitenspelen worden kinderen ook fysiek sterker. Het gevolg hiervan is dat ze minder vallen en minder snel iets breken.


3. Buitenspelen verhoogt de leerprestaties en is goed voor de cognitieve ontwikkeling.

Het is heel belangrijk dat kinderen op school tussen de lessen door voldoende buiten kunnen spelen en flink bewegen.

Op die manier kunnen ze hun energie kwijt en is het daarna makkelijker om stil te zitten en kunnen ze zich beter concentreren.

Dit is ook de reden waarom steeds meer scholen met de kinderen bewegend leren, niet alleen buiten maar ook in de klas.

“Buitenspelen zou een vak op school moeten zijn.”

Dit zijn de wijze woorden die oud voetballer Johan Cruijff ooit uitgesproken heeft en ik ben het hier helemaal mee eens!


4. Buitenspelen is goed voor de ogen.

Het aantal kinderen dat bijziend is en een bril nodig heeft, is de afgelopen jaren gestegen. Dit heeft meerdere oorzaken, één daarvan is te weinig buitenspelen. Voor ogen is het belangrijk dat ze voldoende daglicht krijgen. Daglicht heeft een gunstig effect op de ogen en kan

de kans op bijziendheid verkleinen. Dus: lekker naar buiten!


5. Buitenspelen is goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling.

Omgaan met conflicten, overleggen, rekening houden met anderen, spelregels hanteren, problemen oplossen, teleurstellingen. Dit zijn allemaal situaties waar kinderen tijdens het buitenspelen mee te maken krijgen en waar ze enorm veel van leren.

Dit zal niet altijd makkelijk zijn en soms hebben ze misschien een beetje hulp nodig van een ouder, broer of zus of van een vriendje of vriendinnetje.

Van buitenspelen worden kinderen socialer, ontwikkelen meer empathie en heel belangrijk: ze worden er blij van!


6. Buitenspelen geeft zelfvertrouwen.

Kinderen komen buiten heel veel uitdagingen tegen:

dat hoge klimrek, fietsen zonder zijwieltjes, meedoen met voetballen of zelfs keeper zijn, de tikker zijn, een hut bouwen die niet instort, een goede verstopplek vinden…

Wanneer kinderen veel succeservaringen hebben krijgen ze meer zelfvertrouwen. Hierdoor durven ze steeds meer en gaan makkelijker weer nieuwe uitdagingen aan.

Tijdens het buitenspelen op school roepen kinderen heel vaak naar mij: “Kijk eens juf wat ik durf!” Het trotse en blije gezichtje wat ik dan zie maakt mij ook altijd weer trots en blij.7. Buitenspelen is goed voor de ontwikkeling van de creativiteit en fantasie.

Buiten zijn kinderen volop bezig met het ontdekken van hun eigen wereldje. Hierbij wordt volop gefantaseerd en wordt de creativiteit geprikkeld. Ook wordt er een beroep gedaan op het oplossingsgerichte vermogen. Wanneer een kind bijvoorbeeld een mooie stok vindt, kan die stok van alles worden: een zwaard, een toverstaf, een wandelstok, een hockeystick..

De fiets is ineens een politiemotor, de tuintafel wordt omgebouwd tot een spannende hut en in de zandbak worden taartjes en ijsjes verkocht. Het fantaseren kent bij kinderen geen grenzen.

Door veel te fantaseren leert een kind creatief, out of the box te denken en dit kan later in het volwassen leven heel goed van pas komen. 


Daarom is buitenspelen zo belangrijk!

Heeft jouw kind moeite met vriendjes maken? Durft het geen nieuwe uitdagingen aan te gaan en blijft het liever alleen binnen spelen? Is je kind onzeker en heeft het er last van?

Misschien kan ik een helpende hand bieden en ondersteunen in het vergroten van het zelfvertrouwen zodat ook jouw kind weer blij en met veel plezier buiten gaat spelen!

Kijk voor meer informatie op: www.pippipower-kindercoaching.nl voor de mogelijkheden.


Met deze weetjes hoop ik een steentje bij te dragen aan een wereld vol unieke, talentvolle, zelfstandige kinderen, die hun dromen waarmaken met PippiPower!


Diane Lakerveld.


Als je dit artikel leuk vindt en misschien voor anderen interessant, mag je het natuurlijk delen.

Geef een reactie

© Durfje Daantje 2023

KvK 74052314 – BTW NL001531519B05