21 augustus 2019

Vijf tips eerste schooldag

Na een heerlijke lange zomervakantie breekt voor veel kinderen de eerste schooldag weer aan. Voor veel kinderen is dit altijd weer een spannende gebeurtenis waar ze best wel tegenop kunnen zien.

Een nieuwe meester of juf, een andere klas, een nieuwe plek in de klas en een heleboel nieuwe dingen die je gaat leren. Dit is nogal wat en als kind kun je hierdoor enorm opzien tegen de eerste schooldag.

Hoe kun je je kind een beetje helpen, zodat het met plezier die eerste dag de klas in stapt?

Hier onder geef ik je vijf tips die misschien behulpzaam kunnen zijn.

Tip 1. Terug naar het oude ritme.

In de vakantie laten we het normale ritme, wat we tijdens een gewone week gewend zijn, een beetje los. We eten op andere tijden, gaan later naar bed, we hoeven geen wekker te zetten en leven minder met de klok. Heerlijk om dit allemaal los te laten.

Maar dan komt het moment dat de vakantie voorbij is en we het oude ritme weer op moeten pakken. Dit kan zo lastig zijn!

Probeer daarom in de laatste vakantieweek het oude ritme weer een beetje op te pakken zodat iedereen hier weer aan kan wennen. Wacht hier niet mee tot de laatste dag van de vakantie. Dan is de overgang niet zo groot en kunnen de kinderen weer wennen aan het “gewone leven”.

Tip 2. Rustige start ’s ochtends.

Neem de ochtend van de eerste schooldag ruim de tijd voor jullie ochtendroutine. Zet de wekker wat eerder, zodat iedereen rustig op kunnen starten. Neem de tijd om samen te ontbijten. Wanneer de ochtend rustig verloopt, zonder gehaast en een heleboel stress, gaat je kind veel rustiger en ontspannen naar school. Wanneer je namelijk zelf onrustig en gehaast bent, geef je dit onbewust door aan je kind.

Nu hoor ik je denken: “Ja dat is allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg ik dat voor elkaar?” Dat snap ik heel goed. Ik weet uit eigen ervaring hoe het is om ’s ochtends op tijd met drie kinderen op school te zijn. Dat kan een hele uitdaging zijn!

Misschien kunnen de volgende ideeën je een beetje helpen:

  • Zet de avond van te voren het ontbijt alvast klaar. Het kan helpen om je kind te vragen wat het graag wil eten bij het ontbijt. Als het zelf kan kiezen uit een paar opties, voorkomt dit ’s ochtends een heleboel strijd over het eten.
  • Leg samen de kleding ’s avonds al klaar en laat je kind mee beslissen met wat het aan wil. Als je kind iets aan heeft wat het zelf leuk vindt, dan gaat hij of zij met meer zelfvertrouwen naar school
  • Leg de rugtas en alle spullen die mee naar school moeten ’s avonds alvast klaar. Dat scheelt ’s ochtends een zoektocht en een heleboel tijd.

Tip 3. Feestelijke lunchtrommel.

Het is leuk om voor de eerste schooldag een extra feestelijke lunchtrommel te maken met gezonde dingen die je kind lekker vindt. Misschien is het leuk om samen het trommeltje te vullen. Op internet zijn een heleboel leuke ideeën hiervoor te vinden.

Wat ook voor kinderen erg verrassend is, als ze in hun trommeltje een lief briefje vinden die door mama of papa is geschreven. Mijn ervaring is dat ze hier heel blij van worden.

 

Tip 4. Rust na de eerste schooldag.

Als het haalbaar is, probeer dan de eerste schooldag ervoor te zorgen dat je jouw kind zelf op kunt halen uit school. Na zo’n eerste intensieve dag is het voor de meeste kinderen erg prettig als ze lekker naar huis kunnen en niets meer “moeten”. Het is fijn als ze de mogelijkheid krijgen om rustig bij te komen van alle nieuwe indrukken.

Er zijn kinderen die met veel verhalen uit school komen. Neem de tijd om hier met aandacht naar te luisteren. Voor een kind is het fijn om te merken dat er echt geluisterd wordt naar zijn of haar verhaal.

Er zijn ook kinderen die weinig of niets vertellen. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Waarschijnlijk heeft het gewoon behoefte aan rust en heeft het even geen zin om over school te vertellen. Vaak komen later de verhalen vanzelf.

Als je merkt dat je kind met verhalen komt waaruit blijkt dat het iets niet leuk vindt, zich ergens zorgen over maakt, of ergens boos of verdrietig over is, probeer dan een gesprekje aan te gaan. Stel vragen en luister vooral heel goed. Door er over te praten, kun je samen misschien een oplossing bedenken voor dat wat niet goed gaat. Voor een kind is het fijn om zelf mee te denken over een mogelijke oplossing. Op die manier houdt het zelf de regie en dat geeft zelfvertrouwen.

Tip 5. Voldoende slaap.

Zeker de eerste week op school kost veel energie en is het extra belangrijk dat je kind voldoende slaapt. Een goede nachtrust is voor ieder kind enorm belangrijk. Wanneer een kind voldoende slaapt, heeft het overdag volop energie voor een fijne, actieve dag. Wanneer het uitgerust en fit is, kan het zich beter concentreren, zal het beter presteren op school en heeft het meer plezier.

Hoe fijn is dat!

Ik wens alle kinderen een heel fijn en leerzaam nieuw schooljaar toe met vooral heel veel plezier!

Met deze tips hoop ik een steentje bij te dragen aan een wereld vol unieke, talentvolle, zelfstandige kinderen die hun dromen waarmaken met PippiPower! 

Diane Lakerveld

Als je dit artikel leuk vindt en misschien voor anderen interessant, mag je het natuurlijk delen!

Vragen?

06-2475 2346 

Adres

Bep van Klaverenstraat 8, 2134CM Hoofddorp

© PippiPower Kindercoaching 2023

KvK 74052314 – BTW NL001531519B05

Happily designed by Vanja Lakerveld www.mybrandingcompany.com

×