14 mei 2019

Verborgen talenten ontdekken

Ieder kind is uniek en ieder kind heeft grote of kleine talenten.

Iedereen is wel ergens goed in om trots op te zijn. Dat hoeft echt niet altijd een grote sportprestatie te zijn. Goed kunnen bouwen met Lego, goed kunnen tekenen, lekkere cupcakes kunnen bakken. Allemaal hele waardevolle talenten.

Het ontdekken van verborgen talenten geeft een kind heel veel energie, motivatie, plezier en een groot gevoel van eigenwaarde.

Hoe fijn is het als je merkt dat je ergens goed in bent? Dat geeft zoveel zelfvertrouwen!

Hoe kun je verborgen talenten ontdekken bij je kind?

Tip 1. Kijk en luister goed naar je kind.

Als ouder zie je als geen ander waar de talenten van jouw kind liggen.

Door goed naar je kind te kijken en te luisteren kun je veel te weten komen. Wat doet je kind graag? Waar wordt het blij van? Waar is het goed in? Waar is het graag mee bezig? Door je kind te observeren tijdens het spelen kun je zien waar het blij van wordt en hoe het met dingen omgaat. Wat kiest hij graag? Waar is zij handig in?

Het is heel leuk om af en toe mee te spelen en een gesprekje aan te gaan. Ieder kind vindt het fijn om complimentjes te krijgen en gewaardeerd te worden. Daarom is het heel goed om je waardering te uiten en je kind aan te moedigen wanneer je ziet dat jouw kind iets goed doet. Op die manier krijgt het steeds meer zelfvertrouwen en zal het nieuwe uitdagingen aan

durven gaan.

Door oprecht geïnteresseerd te zijn in de bezigheden van je kind voelt je kind zich gehoord en gezien, waardoor het zich veilig voelt, graag dingen met je wil delen en kan groeien.

Tip 2. Heb vertrouwen in je kind.

Geef je kind een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Dat is belangrijk om talent te kunnen ontwikkelen. Ieder kind is goed zoals het is.

Het is voor een kind heel belangrijk als het de mogelijkheid en het vertrouwen krijgt om eigen keuzes te maken. Hierdoor wordt het zelfstandig en dit geeft zelfvertrouwen.

Probeer het zoveel mogelijk te steunen in zijn of haar keuzes. Natuurlijk zul je het niet altijd eens zijn met de keuzes die het maakt, maar als het binnen de grenzen valt van wat verantwoord is, probeer dan eens je eigen ideeën opzij te zetten en luister goed naar wat je kind wil. Door er over te praten en goedbedoeld advies te geven kan het zelf een goede keuze maken. Vaak weet een kind heel goed wat het graag wil en kan.

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan! ” zijn de beroemde woorden van Pippi Langkous.

Tip 3. Vervelen mag!

Dit klinkt misschien heel raar, maar vervelen mag af en toe en is zelfs heel gezond.

Kinderen hebben het tegenwoordig ontzettend druk en hebben veel verplichtingen. Veel kinderen ervaren hierdoor veel druk en worden hier onrustig en gespannen van. Hoe fijn is het dan om af en toe eens niets te ‘moeten’en gewoon niks te doen. Lekker lummelen! Daar is niets mis mee. Het geeft rust in het hoofd en is zelfs goed voor de ontwikkeling van de creativiteit. Door de verveling ontstaat er ruimte om nieuwe dingen te bedenken die leuk en interessant zijn. Bovendien heeft het kind weer volop energie om interessante uitdagingen aan te gaan.

Tip 4. Biedt mogelijkheden.

Om verborgen talenten te ontdekken en te ontwikkelen is het wel belangrijk dat de mogelijkheden er zijn voor het kind om dingen te ontdekken en te ervaren.

Dus als jouw kind graag knutselt en creatief bezig is, zorg dan dat er voldoende knutselspullen in huis zijn en dat er een plek is waar het lekker zijn gang kan gaan en waar het niet erg is als het vies wordt.

Wanneer je een talentvolle kok in huis hebt, hoe leuk is het dan om samen in de keuken aan de slag te gaan en te experimenteren.

Als je kind prachtige bouwwerken maakt van Lego is het heel fijn als het een plek heeft waar het ongestoord kan bouwen en waar zijn of haar creaties mogen blijven staan.

Door je kind vertrouwen, mogelijkheden en voldoende rust te bieden om te experimenteren en te ontdekken wat zijn of haar verborgen talenten zijn, zal het zich ontwikkelen, groeien, uitdagingen aan durven gaan en met plezier door het leven huppelen!

Met deze tips hoop ik een steentje bij te dragen aan een wereld vol unieke, talentvolle, zelfstandige kinderen die hun dromen waarmaken met PippiPower! 

Diane Lakerveld 

Als je dit artikel leuk vindt en misschien voor anderen interessant, mag je het natuurlijk delen!

In de korte animatiefilm ‘Alike’ laat de auteur zien hoe belangrijk het is om oog te hebben voor de passies van je kind.

Geef een reactie

© Durfje Daantje 2023

KvK 74052314 – BTW NL001531519B05