12 november 2019

Zelfstandig zijn.

Jonge kinderen willen zelfstandig zijn. Ze roepen niet voor niets: “Ik wil het zelf doen!

Kinderen die de mogelijkheid krijgen om veel zelf te doen leren veel, doen ervaringen op en dit geeft zelfvertrouwen. Wanneer ze voldoende zelfvertrouwen hebben durven ze makkelijk weer nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Het is belangrijk dat kinderen leren om zelfredzaam en zelfstandig te worden. Wanneer een kind stapje voor stapje zelfstandiger wordt, groeit het zelfvertrouwen.

Lev Vygotsky, een belangrijke ontwikkelingspsycholoog, spreekt over ‘de zone van de naaste ontwikkeling’. Kinderen moeten volgens hem steeds weer ervaringen opdoen die net buiten hun bereik liggen. Met andere woorden: kinderen moeten uitdagingen aangaan die misschien net iets te moeilijk zijn. Natuurlijk mogen ouders daar in het begin bij helpen, maar daarna moet het kind het zelf gaan doen. Wanneer het lukt geeft dat een succeservaring en zal het kind nieuwe uitdagingen aan durven gaan.

Weten dat je dingen op je eigen manier kan en mag doen, dat je de regie hebt over je eigen doen en laten versterkt je gevoel van eigenwaarde.

Voor veel ouders is het lastig om hun kind los te laten en het dingen zelf te laten doen. Het gaat tenslotte sneller als je het zelf even doet op jouw manier.

Dat begrijp ik wel. Het voelt niet fijn om je kind te zien worstelen tijdens bijvoorbeeld het aankleden. Het duurt vaak lang en zoveel tijd is er niet! Ook een boterham smeren gaat tenslotte sneller als je het zelf even doet.

Het is moeilijk om te zien dat je kind fouten maakt en hier boos en gefrustreerd van wordt. Maar door het maken van fouten leert je kind enorm veel. Bovendien is hij of zij heel trots op zichzelf als iets uiteindelijk helemaal zelf gelukt is!

Door je kind zelf dingen te laten doen, te laten experimenteren, geef je aan je kind het signaal dat je vertrouwen hebt. Vertrouwen geeft zelfvertrouwen!

Dus wanneer je kind roept: “Ik wil het zelf doen!” durf dan een stapje terug te doen en vertrouw op je kind.

Kinderen die weinig hun eigen gang kunnen gaan, waar alles voor geregeld wordt en die overal

hulp bij krijgen, worden geremd in hun ontwikkeling.

In het dagelijks leven zijn er veel vaardigheden die je kind zich eigen moet maken om zelfstandig te worden. Tanden poetsen, aankleden en opruimen zijn allemaal dingen die je kind moet leren.

Als ouder heb je hierin een grote voorbeeldfunctie. Kinderen kijken heel goed naar wat jij doet en doen dit na. Wanneer jij bijvoorbeeld netjes met je spullen omgaat en ook opruimt, zal je kind dit heel normaal vinden en het zelf ook gaan doen. Of als jij altijd je jas ophangt als je thuis komt, is dit voor je kind de gewoonste zaak van de wereld en zal het dit voorbeeld meestal vanzelf ook volgen.

Wel is het belangrijk dat je het kind de kans en de ruimte geeft om het ook echt zelf te doen. Probeer te accepteren dat het misschien niet altijd gaat zoals jij het graag zou willen en dat het in het begin niet altijd even snel en goed gaat. Wees vooral geduldig en complimenteer

je kind als het lukt.

Wat kan een kind al zelfstandig als het naar school gaat?

  • eigen jas en tas ophangen.
  • eigen spullen opruimen.
  • zichzelf aan kleden.
  • jas aan doen en dicht maken.
  • boterham smeren
  • naar het toilet gaan.

Wanneer je jouw kind de kans geeft zelf te bedenken wat en hoe hij of zij iets wil doen en hoe het dat aan moet pakken, dan groeit zijn zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde.

Het kind leert stapje voor stapje verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen leven.

Dus wees trots als jouw kind roept: “Ik wil het zelf doen!”

Heeft jouw kind niet zoveel zelfvertrouwen en heb je behoefte aan tips om je kind hierbij te helpen?

Kijk dan eens op pippipower-kindercoaching.nl/zelfvertrouwen-vergroten-kind/


Met dit artikel en deze tips hoop ik een steentje bij te dragen aan een wereld vol unieke, talentvolle, zelfstandige kinderen die hun dromen waarmaken met PippiPower! 

Diane Lakerveld 

Als je dit artikel leuk vindt en misschien voor anderen interessant, mag je het natuurlijk delen!

Geef een reactie

© Durfje Daantje 2023

KvK 74052314 – BTW NL001531519B05